Jdi na obsah Jdi na menu

Zchudlá šlechta, která dělala úředníky na panství

Při hledání předků Vincence Tesaříka (1859 - 1959) v Pustiměřiv letech 1728-1735 se u křtu dětí Jiřího Spisara a Terezie objevovali kmotři, kteří se v prvním manželství Jiřího Spisara neobjevovali.

Jednak to byl Urozený pán Václav Vinarský z Křížova - hejtman vyškovský. A dál osoby z rodu Jankovských z Vlašimi. Urozený pán Antonín Jankovský z Vlašimi (1692-1740) byl lesní správce na panství Vyškov. Je zapsán třikrát jako kmotr, ale nechal se zastoupit pustiměřským učitelem Josefem Horákem, častým kmotrem i jiných dětí. A druhou kmotrou byly urozené panny Charlotta, nebo Carolina Jankovská z Vlašimi, sestry Antonína. 
 
Kdo asi byla matka dětí Tereza?
Až sňatek vdovce Jiřího Spisara a Terezie v Dědicích dal odpověď. Terezie byla dcera zemřelého opatovického mlynáře Josefa Kyliána a po matce byla z rodu Pavla Vykydala, purkmistra a mlynáře v Dědicích. Jejím kmotrem v roce 1704 byl právě Pán Václav Vinarský s manželkou Barborou, tehdy ještě lesní v Dědicích. Za 24 let je kmotrem i Tereziných dětí, i když už v zastoupení.
 
Carolina Jankovská z Vlašimi se jako kmotra vyskytuje v našem rodu víckrát. V roce 1730-1734 je kmotrou dětí Jakuba Čížka, tedy i Rozálie, manželky našeho nejstaršího předka, panského myslivce Josefa Ševčíka (asi 1717 - 1795).
 
Jak se Jankovští z Vlašimi objevili ve Vyškově jsme našli v knize „Bolom, Sixtus : Tajemství Jankovských z Vlašimi a na Bítově“.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář