Jdi na obsah Jdi na menu

Zámky a služebnictvo

Protože v Zborovicích, Hošticích, Morkovicích a Zdislavicích jsou zámky, ovlivnilo to také život našich předků. Dokonce na zámku Zborovice č. 1. někteří i bydleli - František Tesařík, polní a lesní dozorce a nebo se i narodil jeho syn Vincenc Tesařík (1859 - 1959).
 
Ale především zde předci našli zaměstnání. V Hošticích - jako kočí, hajný. Nebo jako lokaj a kuchařka v hraběcí rodině Dubských na zámku v Zdislavicích.
 
V roce 1830 se zde narodila hr. Františkovi Dubskému dcera Marie, pozdější rakouská spisovatelka Marie von Ebner- Eschenbach. Svou tvorbou je přirovnávána k Boženě Němcové.
Dá se předpokládat, že se s Lucií Tesaříkovou - narozenou roku 1829, dcerou lokaje Josefa, pozdější maminkou Vincence - znala i hrála. Jak uvádí o životě dětí šlechticů Martina Winkelhoferová v knize „Šlechtictví zavazuje: osudy žen v c.k.monarchii“, str.28:
 
Vybočení z přísného režimu přinášely letní pobyty na rodinných sídlech. Tady je čekala svoboda, jakou ve městě neměly. Až na několik vyučovacích hodin směly celý den běhat venku, trhat ovoce, chytat ryby - ale především si mohly hrát s dětmi zaměstnanců a venkovanů.
 
Marie Dubská měla české chůvy a uměla i česky. Ráda vzpomíná na letní pobyty v Zdislavicích, jak svědčí její kniha „Má dětská léta“. Jako dospělá se často do Zdislavic vracela a byla zde v i pohřbena.
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář